Apa minerală și apa de izvor provin din apă adâncă. În schimb, apa de la robinet este de multe ori un amestec de apă de la suprafață și de apă subterană.
Există unii producători de apă minerală naturală care susțin că apa lor este cea mai pură, deși nimeni nu a făcut însă până acum un clasament al apelor minerale după puritate.
În urma cu 15 – 20 de ani a existat o campanie de presă privind conținutul mare în nitrați din unele ape îmbuteliate. În funcție de conținutul apelor în nitrați, însă, peste 90% din apele minerale îmbuteliate în România au un conținut sub 10 mg/l, cu mult sub limita de 50 mg/l desemnată de Organizația Mondiala a Sănătății. În plus, ce relevanță are dacă în apa minerală avem un conținut de nitrați de 0,3 mg/l sau 10 mg/l, atât timp cât zilnic introducem în organism în medie peste 200 – 300 mg de nitrați din vegetale și alte alimente?
Sursa: Ghidul Apelor Minerale Naturale
Apa minerală și apa de izvor provin din apă adâncă. În schimb, apa de la robinet este de multe ori un amestec de apă de la suprafață și de apă subterană.
Apa de la robinet este apă purificată și tratată chimic înainte de a ajunge în fiecare casă printr-o rețea de conducte. Spre deosebire de apa minerală sau apa de izvor, apa de la robinet nu este un produs natural. Pentru a respecta specificațiile de igienă și cerințele de calitate, această apă trebuie mai întâi tratată și purificată înainte de a putea fi etichetată ca apă potabilă. Diverse proceduri și aditivi chimici sunt permise în acest scop.
Contrar apei minerale natural sau apei de izvor, caracteristicile apei tratate pot fi modificate în timpul de tratare. Sunt permise următoarele tratamente:
- Filtrarea pentru îndepărtarea particulelor solide și substanțelor solubilizate (compuși organici, pesticide, etc.), precum și pentru realizarea stabilizării microbiologice (filtrare adsorbție)
- Dezinfecție prin clor, dioxid de clor, ozon
- Deacidifierea (regulament pH-valoare)
- Înmuiere (până la o anumită duritate reziduală)
- Desalinizarea
- Desulfirizarea
- Schimbarea ionilor
- Adăugarea de inhibitori de coroziune (fosfați, silicați)
- Tratamentul cu aditivi
Tratamentul preferat de purificare a apei de la robinet implică utilizarea clorului pentru îndepărtarea bacteriilor și a altor paraziți din apa potabilă.
Spre deosebire de apa minerală naturală sau de apa de izvor, apa de masă este o apă obișnuită, ce poate proveni atât din surse subterane, cât și de suprafață, care nu trebuie menționate obligatoriu pe etichetă și care suferă o tratare prealabilă procesului de îmbuteliere. Aceasta apă poate avea ca origine un izvor sau un foraj, dar și ape de suprafață (râuri, lacuri) sau poate proveni pur și simplu din rețeaua de apă potabilă, ori din apa de mare desalinizată. Deoarece apa de masă nu este obligată să aibă o sursă specifică, aceasta poate fi produsă și îmbuteliată oriunde.
Apa de izvor trebuie să fie în mod natural pură microbiologic şi se îmbuteliază obligatoriu la sursă, fără un tratament chimic prealabil pentru potabilizare.
Apa de izvor este extrasă dintr-un izvor care este captat corespunzător şi monitorizat pe o perioadă de câteva sezoane, pentru a fi siguri de calitatea apei. Apa de izvor are proprietăți nutritive și conține în mod natural minerale.
Apa minerală naturală este apă pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-o pânză freatică sau într-un zăcământ acvifer subteran şi care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje. Similar apei de izvor, apa minerală natural are proprietăți nutritive și conține în mod natural minerale.