Fară apă, organismul tău nu ar putea supraviețui. Fiecare celulă, țesut și organ are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Apa are mai multe roluri în organismul nostru. Aceasta menține temperatura corpului, elimină toxinele și lubrifiază articulațiile, și astfel este esențială pentru o sănătate optimă. Hidratarea, sau reînlocuirea fluidelor, este unul dintre cele mai importante procese nutriționale pe care o persoană le desfășoară constant de-a lungul vieții.
60% din greutatea corpului tău este reprezentată de apa. Pe măsură ce faci efort fizic, acest fluid se pierde, atât prin transpirație, cât și prin respirație. Dacă apa pierdută nu este înlocuită la intervale regulate, înainte, în timpul și după activitatea fizică, se poate instala deshidratarea.
O cantitate de minim doi litri de apă pe zi îți curăță organismul, îți menține sănătatea rinichilor, ajută tranzitul intestinal și scade colesterolul.
În plus, apa menține sănătatea inimii și ajută la circulația sângelui. Ea împiedică formarea cheagurilor de sânge și scade tensiunea arterială.
Acidificarea organismului este o problemă comună în zilele noastre. Pe termen lung, acest lucru poate cauza alergii și alte probleme de sănătate.
Consumul unei ape ușor alcaline îndepărtează acidul acumulat în sânge și țesuturi și restabilește pH-ul ideal, ușor alcalin, al organismului.
Hidratarea organismului este foarte importantă atunci când faci sport. Acesta este momentul când corpul tău pierde în mod accelerat fluide. De aceea, un program de antrenament reușit trebuie să țină cont și de aspectul hidratării.
Dacă în mod obișnuit medicii recomandă să bei 2 litri de apă în fiecare zi, în sarcină consumul suficient de apă este echivalent cu 3 litri de apă pe zi. Este recomandat să începi să crești treptat consumul de apă, pentru ca organismul tău să se acomodeze încet, încet la această schimbare.
Apa este esențială vieții, iar în sarcină, mai mult ca oricând, este bine să consumi o cantitate optimă de apă. Hidratarea în timpul sarcinii are o mulțime de beneficii pentru tine și bebelușul tău.
Hidratarea corectă indiferent de anotimp stă la baza unei stări bune de sănătate. Sugarii și copii mici sunt mult mai expuși deshidratării. Spre deosebire de adulți, procentul de apă din organismul copiilor este de 70-80% față de ~60% pentru adulți.
În mod normal, dar mai ales în zilele caniculare, specialiștii recomandă să se ofere copilului minim 100 ml de lichid pe kilogram de greutate corporală pentru a-l feri de deshidratare.
Necesarul de lichide poate fi acoperit de: lapte matern sau formulă, apă, ceai, supe, sucuri de fructe sau legume. Pentru orice organism apa este cel mai bun lichid. Alege o apă plată cu un conținut de minerale echilibrat și cu un indice de reziduu sec cât mai mic.
Important de menționat este că în alimentația copiilor sunt recomandate apele care au reziduu sec mai mic de 300 mg/l, sodiu < 20 mg/l. Bebelușii și copii au nevoie de o cantitate foarte mică de sodiu, ca urmare, adăugarea de sare în mâncarea lor nu este necesară. O cantitate de sodiu mai mare decât cea recomandată nu este deloc necesară, ba mai mult este chiar daunătoare. Rinichii separă substanțele chimice precum sodiul, fosforul și potasiul, apoi le retrimit în circuitul sanguin, reglând nivelul acestor substanțe în sânge. Orice exces poate fi dăunător. Organismul unui bebeluș este fragil, iar rinichii sunt printre cele mai vulnerabile organe.
Azuga este apă perfectă pentru copilul tău. Are sodiu doar 2,59 (mg/l) și reziduu sec 191 (mg/l).